MDŽ si pořád připomíná většina panelistů

MDŽ si pořád připomíná většina panelistů

V krátké anketě, která probíhala na přelomu ledna a února 2024 a které se účastnilo celkem 10 512 respondentů Evropského národního panelu nás zajímalo, kolik z Vás si i letos bude připomínat 8. března svátek Mezinárodního dne žen.

Na téma MDŽ jsme se ptali v pěti ENP zemích, a to na Slovensku (N2607), v Polsku (N1060), v Maďarsku (N1242), v Bulharsku (N2954) a v Rumunsku (N2649).


Až 82 % respondentů uvedlo, že na tento svátek letos nezapomenou a určitě si ho nějakým způsobem připomenou, nebo budou v tento den dokonce i slavit. Nejvíce dárků a pozornosti mohou očekávat rumunské ženy, kde si tento svátek plánuje připomenout až 92 % rumunských panelistů. Naopak nejméně je MDŽ populární na Slovensku, kde si ho plánuje připomenout je 73 % dotázaných.
V Bulharsku si ho letos připomene 82 % členů panelu, kteří se této ankety účastnili, v Maďarsku 81 % a v Polsku 79 %. Výrazně častěji budou slavit naši respondenti s VŠ vzděláním (86 %).

Mnozí si myslí, že tento svátek k nám přišel z „východu“. Opak je však pravdou. Historie tohoto svátku je spojována s počátkem 20.století a hnutím za volební právo žen. Údajně první oslavu Dne žen uspořádala Americká socialistická strana 28.února 1909 v New Yorku. Tento významný den vznikl jako nástroj hnutí za práva žen s cílem obrátit pozornost na otázky rovnoprávnosti, práv na reprodukci, násilí a bezpráví páchané na ženách. Ze začátku nebyl datum pevně stanovený a slavil se v různé únorové a březnové dny. Datum 8. března se ustálilo až po první světové válce.

Názoru, že tento svátek je přežitek a je to již zapomenutý „komunistický“ svátek, který by se již neměl připomínat jsou pouze 2 % dotázaných. Naopak více než 4/5 jsou toho názoru, že ženy si svůj významný den v roce zaslouží, a proto by se slavit měl.


Pokud jde o to, koho máte v plánu v tento den nejčastěji potěšit kytkou nebo drobnou pozorností, nejčastěji jsou to nejdůležitější ženy v našich životech - matky, uvedlo je až 70 % dotázaných. Se svojí manželkou/partnerkou bude slavit 32 % respondentů, pokud jde pouze o muže, tak je to až 65 % z dotázaných mužů. Na zvýšenou pozornost v tento den se mohou těšit i dcery (25 %), babičky (24 %), sestry (23 %), tchýně (22 %), a dokonce i některé kolegyně/nebo nadřízené (12 %). Tento hezký zvyk na pracovišti je nejpopulárnější v Polsku (15 %) a v Rumunsku (14 %).



Zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_den_%C5%BEen