Startujeme systém speciálních odměn pro respondenty, kterým nebylo umožněno dokončit výzkum

Startujeme systém speciálních odměn pro respondenty, kterým nebylo umožněno dokončit výzkum

Jedním z výsledků letošního výzkumu spokojenosti mezi našimi respondenty v Česku, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Bulharsku je zavedení nového kvartálního systému speciálních odměn pro respondenty, kteří nemohli dokončit výzkum z důvodu naplněné kvóty, nebo z důvodu, že nesplňují podmínky výběru pro daný výzkum.

Z vaší zpětné vazby, kterou jste nám poskytli letos na jaře v dotazníku ohledně spokojenosti s členstvím v panelu jasně rezonuje, že do velké míry je pro vás frustrující fakt, že častokrát máte zájem se výzkumu účastnit, ale není vám to umožněno, případně vypadnete v úvodu dotazníku na některé ze screeningových otázek. V takovém případě se vám objeví tato věta „Omlouváme se, ale do tohoto výzkumu hledáme jiné respondenty. Odměna vás ale nemine!“ a na váš oplatkový účet se připíše částka 5 oplatek.

K předčasnému ukončení výzkumů dochází zejména ze dvou důvodů:

1.Vaše kvóta je naplněna

Každý klient požaduje v rámci výzkumu konkrétní vzorek lidí. Tedy konkrétní počet mužů, žen v jednotlivých věkových nebo vzdělanostních kategoriích, případně v konkrétním regionu. Výběrové kategorie mohou být různé od pohlaví, věku, vzdělání, až po užívání konkrétního mobilního operátora, využívání konkrétní banky, nebo konzumace konkrétního produktu. Řekněme, že hledáme třeba v rámci jednoho výzkumu 30 mužů s maturitou ve věku 30-45 let, kteří mají osobní účet u České spořitelny. Pokud vstoupíte do dotazníku a ten je předčasně ukončen z důvodu, že kvóta byla naplněna, znamená to, že jsme již v rámci tohoto výzkumu dosáhli potřebný počet 30 mužů v této konkrétní kategorii. Možná vás zajímá, proč v takovém případě pro tuto kategorii výzkum uzavřeme a nesbíráme další odpovědi. Odpověď je jednoduchá. Klient nám zaplatí pouze za konkrétní předem domluvený počet odpovědí/dotazníků. Jakékoliv další odpovědi by byly pro náš panel nežádoucím nákladem navíc.

2.Nesplňujete podmínky výzkumu

Dalším důvodem, proč může být váš výzkum předčasně ukončen je skutečnost, že nesplňujete podmínky výzkumu. Pokud bychom třeba potřebovali 20 žen ve věku 20-30 let, které pravidelně kupují mléčné výrobky a mají alespoň jedno dítě ve věku do 5 let, ptáme se vás nejdříve na vaše pohlaví a věk, pokud splňujete podmínky, dostanete se na další otázku. Další otázkou bude, jestli pravidelně kupujete mléčné výrobky, pokud ano, postupujete dál. V další otázce se vás zeptáme, jestli máte děti, kolik a v jakém věku. Pokud uvedete, že máte třeba dítě ve věku 8 let, dotazník se předčasně ukončí a není součástí dat, které předáváme klientovi. Je to proto, že k výzkumu potřebujeme pouze ženy s dítětem do 5 let a pokládat další otázky by nemělo smysl, protože se nejspíše bude jednat o hodnocení produktů určených dětem do 5 let. Možná si říkáte, proč nepošleme dotazník pouze ženám, co mají děti do 5 let, přece tyto informace o vás máme. Samozřejmě, že přednostně posíláme výzkum na ženy, které nám ve svém profilovém dotazníku uvedly, že mají děti do 5 let. Pokud ale mezitím jejich děti dosáhly vyššího věku a respondentky nemají aktualizovaný profil, může se stát, že podmínkám výzkumu již neodpovídají.

Kromě toho, že vám velice rádi vysvětlíme, jak takový výběr k výzkumu funguje a proč k předčasným ukončením výzkumu dochází, rozhodli jsme se také, že kvartálně odměníme několik z vás, kteří právě z těchto dvou důvodů nemohli výzkumy dokončit.

Pokud jste v průběhu čtvrtletí byli 10krát vyloučeni z výzkumu z důvodu naplněné kvóty nebo nesplnění podmínek výzkumu, zařadíme vás do seznamu, ze kterého náhodně vybereme 200 respondentů pouze v ČR, kterým připíšeme speciální odměnu 1000 oplatek na jejich oplatkové účty.

Systém speciálních odměn startujeme počínaje druhým kvartálem 2023. Za měsíce duben, květen a červen podmínku pro zařazení splnilo celkem 9431 respondentů Českého národního panelu, ze kterých jsme náhodně vybrali 200.

Seznam těch, kterým začátkem září připíšeme speciální odměnu 1000 oplatek naleznete ZDE.

Věříme, že získaná speciální odměna bude pro vás jistou satisfakcí za to, že jste nemohli výzkumy dokončit a nezapomeňte, že již brzy vyhodnotíme měsíce červenec, srpen a září. O výsledcích vás budeme opětovně informovat e-mailem, v NOVINKÁCH na našem webu a na našem FACEBOOKU.

Děkujeme za Vaši přízeň a těšíme se na další společné výzkumy.

Tým Českého národního panelu