Více než polovina Čechů stráví letos dovolenou doma v Česku

Více než polovina Čechů stráví letos dovolenou doma v Česku

Letní dovolené jsou v plném proudu a nás zajímalo nejen to, kam letos plánujete na dovolenou vyrazit, ale také si jednou pro vždy ujasnit, jak je to doopravdy s tím tleskáním v letadle.

2/3 Čechů mají letos v plánu užít si letní dovolenou. Signifikantně víc lidé ve věku 25 -34 let (78 %) a s VŠ vzděláním (76 %).

Více než polovina z nich má v plánu strávit letošní letní dovolenou v Česku (56 %), a to výrazně více lidi ve věku 25 -34 let (68 %). 

13 % Čechů stráví letos svoji letní dovolenou u „bratrů“ Slováků. Téměř každý desátý z nás si užije středomořskou atmosféru v Chorvatsku (9 %) a v Itálii (9 %). Itálii mají v plánu navštívit zejména mladí Češi ve věku 18-24 let (19 %). 8 % Čechů v létě navštíví sousední Polsko a stejné procento se podívá do Řecka.

Také vás zajímá, jak je to doopravdy s tím pověstným tleskáním v letadle? Proč se dohadovat, když to můžeme vědět. A tak jsme se vás na to zeptali. Téměř 1/3 z vás nám přiznala, že po přistání letadla odmění posádku potleskem (31 %), zatímco 36 % z vás se vyjádřilo, že to nedělají.

30 % z vás letadlem nikdy nelétá. Můžeme tedy veškeré dohady o tleskání Čechů v letadlech ukončit a říct si, že pokud bude letadlo plné Čechů pravděpodobně bude menší půlka tleskat a druhá polovina letadla bude koulet očima. Nejvíce „tleskačů“ v letadle najdeme ve věkové kategorii 55-64 let (38 %).

Jedním z dovolenkových paradigmat o Češích z minulosti je téma „Češi a konzervy na dovolené“. Rozhodli jsme se podívat, jak to tedy doopravdy s nošením jídla na dovolenou máte. Co se týče tuzemské dovolené, zásoby jídla z domova si sebou bere téměř ¼ Čechů (23 %). Zejména lidi do 44 let a z nich nejvíce věková kategorie 18-24 let (45 %).

12 % procent Čechů si bere jídlo z domova dokonce i na zahraniční dovolenou, a to opět zejména lidi ve věku 18-24 let. Nicméně téměř polovina Čechů (48 %) preferuje na zahraniční dovolené All inclusive stravování.

Polopenzi (snídaně a večeři) si volí jako typ stravování na zahraniční dovolené 1/3 Čechů.

Ať už je to jídlo z domova, nebo hotelová strava, hlavně ať vám chutná a přejeme vám, abyste si užili letní dovolenou v pohodě, dobré náladě a bez zbytečných komplikací.