Převálcovaly elektronické náhražky klasické cigarety?

Převálcovaly elektronické náhražky klasické cigarety?

Podívali jsme se na to, kolik je mezi Vámi kuřáků a jestli preferujete moderní elektronické náhražky, nebo jste spíše pro klasiku. Vzhledem k častějším útokům civilistů v USA jsme se Vás také zeptali, jak to je s legálním držením střelných zbraní u nás.

Kouří cca 2 z 5 účastníků výzkumu, častěji to jsou Poláci a Bulhaři. Naproti tomu Češi a Slováci jsou častěji nekuřáci. V popularitě tabákových výrobků stále jasně vedou klasické cigarety, zatímco jejich elektronické náhražky jsou spíše okrajovou záležitostí a využívají je zejména respondenti mladší 45 let. Nahřívaný tabák kouří 6 % a vapuje pouze 5 % respondentů. Mezi značkami nahřívaného tabáku je jasnou jedničkou IQOS, pouze v Polsku se mu vyrovná značka Glo. Oblíbenost značek vaporizérů je pak výrazně méně jednoznačná, ale kvůli nízkému počtu jejich uživatelů ji nelze zobecnit.


Zbrojní průkaz

Vlastnictví oprávnění k držení střelných zbraní je velmi okrajovým jevem. Nejvyšší podíl jeho držitelů má Bulharsko se 7 %, ČR je s 5 % na druhém místě. V ČR je ale nejvyšší podíl lidí, kteří o jeho pořízení uvažují, přemýšlí o tom každý čtvrtý Čech. Držiteli zbrojního průkazu jsou násobně častěji muži než ženy.