Téměř polovina z Vás ještě neví, koho si z kandidátů na prezidenta vybere

Téměř polovina z Vás ještě neví, koho si z kandidátů na prezidenta vybere

Za prezidenta byste chtěli osobu reprezentativní, inteligentní a nestrannou, či apolitickou. Více než polovina z Vás již svého favorita má.

Průzkum agentury STEM/MARK z přelomu září a října 2022, který navazuje na sedmou vlnu  (https://www.stemmark.cz/babis-pavel-a-nerudova-oproti-jaru-posiluji-budouci-prezident-by-mel-byt-prozapadni-realista/) dlouhodobého projektu běžícího až do třetí přímé volby prezidenta. Prezentovaná data popisují nálady ve společnosti v období pokračujícího válečného konfliktu na Ukrajině, domácí rostoucí inflace a povolebních vyjednávání po komunálních volbách. Na některých místech též běžela kampaň před druhým kolem senátních voleb.


Do budoucího prezidenta si projektujete spoustu ideálů - kontinuálně oslabuje požadavek na politickou zkušenost a intelekt.

Potvrdili jste, že chcete za prezidenta osobu reprezentativní, inteligentní a nestrannou či apolitickou. Morální autorita se přetavila především na požadavek čestnosti, poctivosti, slušnosti a důvěryhodnosti. Někteří z Vás to spojují s konkrétními osobami (nejčastěji s předchozími prezidenty Masarykem či Havlem), někteří to uvádí jen v obecné rovině bez konkrétní personalizace.

44 % z Vás mezi již ohlášenými nebo vážnými adepty stále nemá favorita. Podíl se kontinuálně snižuje.

V poměrně obtížné až schizofrenní situaci se mohou nacházet voliči hnutí ANO, kteří stále na nominanta tohoto hnutí čekají. Oznámení má přijít pravděpodobně 27. října 2022, ale prezidentský tracking STEM/MARK již řadu jejich relevantních kandidátů otestoval. Nejlepší pozici má stále samotný předseda. Velmi obtížně se pak odhaduje, kdo by měl nejlepší pozici z případných náhradníků. Zatímco relativně charismatická Alena Schillerová má největší podíl voličů ANO hned po A. Babišovi, tak má zase vysokou nevolitelnost v celé voličské populaci. Karel Havlíček možná není tak charismatický (musel by zapracovat u voličů ANO), ale v celkovém pohledu má zase nejnižší nepřijatelnost. Radek Vondráček by si vedl v tuto chvíli nejhůře, už z hlediska nižší znalosti. Neplatí tedy, že by si hnutí ANO sáhlo na všech svých cca 30 % voličů, na které se mohou spolehnout v parlamentních volbách, zde je situace specifická.

Pavel a Nerudová rostou, Středula je na svém a Babiš klesá


Na spontánní otázku, kdo by měl být příštím prezidentem, nepadají příliš překvapivá jména, nýbrž to zrcadlí mediální viditelnost a dosavadní kampaň či postupná uchazečská oznámení. Nejčastěji je aktuálně zmiňován Petr Pavel. Za ním jsou zmiňována v pořadí následující jména: Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Pavel Fischer a Josef Středula.

Kompletní výsledky průzkumu naleznete na tomto odkazu https://www.stemmark.cz/pavel-i-nerudova-od-leta-posiluji-babis-klesa-a-vsechny-duely-prohrava-i-pripadny-nahradnik-ano-to-bude-mit-obtizne/. Kromě jiného se z nich také dozvíte, jak by hypoteticky dopadlo druhé kolo voleb, nebo jak by si vedlo ANO, kdyby Andrej Babiš nekandidoval.