Vaše neřesti Vás brzdí, ale i motivují

Vaše neřesti Vás brzdí, ale i motivují

Ujíždění na sladkém, kouření a zbytečně moc času stráveného na mobilním telefonu – to jsou neřesti, které se u vás objevují nejčastěji.

Začátek roku je obdobím, kdy si někteří z vás dávají novoroční předsevzetí, nebo chcete s něčím novým začít, nebo naopak s něčím skončit. V této souvislosti jsme se vás zeptali, co považujete za své největší neřesti.

Třetina z vás se přiznala, že jejich největší slabostí je ujíždění na sladkém a to výrazně více v Maďarsku, zatím co u Slováků je to naopak ze všech sledovaných zemí nejméně. Asi není překvapením, že  téměř ve všech zemích ENP mají slabost pro sladké výrazně více ženy. Výjimkou je Maďarsko, kde jsou chutě na sladké mezi muži a ženami poměrně vyrovnané. Do TOP 3 vašich neřestí se dostalo také kouření, které má silné zastoupení zejména v Bulharsku (36 %), ale také příliš mnoho času stráveného na mobilním telefonu (nejvíc v Polsku 38 % a Bulharsku 35 %, nejméně v Maďarsku 18 %).

Poláci také výrazně vedou v používání vulgarismů (38 %), největší slušňáky zas najdeme mezi Bulhary (12 %). Poláci si navíc rádi stěžují prakticky na cokoliv (18 %), čím se nejvíce liší od Čechů (10 %) a Bulharů (9 %).

Češi si zase rádi pospí (18 %), pijí víc alkoholu než by museli (12 %) a také výrazně více trpí samomluvou (10 %). Nevylučujeme, že mezi posledními dvěma neřesti může být jistá souvislost. Maďaři zase více než ostatní pečují o svůj vzhled (12 %) a propadli počítačovým nebo online hrám (15 %).

U Slováků nejsilněji panuje názor, že je jejich neřesti brzdí (32 %) a proto se jich snaží zbavit. V Maďarsku naopak tento názor sdílí pouze 17 % našich panelistů. Cca třetina z vás uvedla, že některé z vašich neřestí vás sice brzdí, ale některé vás naopak motivují a posouvají dál. Tohoto názoru jsou zejména mladí Češi a Poláci ve věku 18-29 let. Nejvíce na svoje neřesti rezignovali Češi (24 %), kteří si sice uvědomují, že je jejich neřesti brzdí, ale už si na to zvykli a nehodlají nic měnit, a to výrazně více čeští muži než ženy.

Podívali jsme se také na to, jestli se hodláte se startem Nového roku zbavit některých svých neřestí. Řekli jste nám, že více než třetina z vás si novoroční předsevzetí nedává. V Maďarsku nám to řekla až jedna polovina našich respondentů.  ¼ našich panelistů se naopak snaží díky svým novoročním předsevzetím se nějaké své neřesti zbavit a to zejména Poláci (37 %). A také se jim to spolu s Bulhary i nejvíce daří (PL,BG 12 %). Češi se buď vůbec neřestí zbavit nesnaží (19 %), nebo se o to snaží kdykoliv v průběhu v roku bez ohledu na novoroční předsevzetí (31 %)