20. ledna slavíme Mezinárodní den milovníků sýrů

20. ledna slavíme Mezinárodní den milovníků sýrů

A u této příležitosti jsme zjišťovali, kolik milovníků sýrů máme mezi panelisty napříč všemi zeměmi ENP, a které sýry vám chutnají nejvíce.

Pouze 3 % našich panelistů sýry nejí, ať už proto, že je nemají rádi, nebo je nejí ze zdravotních důvodů, nebo z přesvědčení. Největší milovníci sýrů jsou na Slovensku (31 %) a to bez ohledu na pohlaví nebo věk, naopak nejméně se k sýrovému kultu hlásí respondenti v Maďarsku (18 %). Po sýru alespoň občas sáhne až 94 % z vás.

Možná to někteří z vás věděli a možná jste si to jenom tipli, ale průměrná roční spotřeba konzumace sýrů na jednoho občana Evropské unie je 17-20 kg.  Na tuto otázku správně odpovědělo 13 % z vás. Nejčastěji jste tipovali, že průměrná roční spotřeba se pohybuje kolem 9-12 kg sýrů na jednoho občana EU. Tuto odpověď uvedlo 22 % našich respondentů. Slováci nejčastěji ze všech uvedli roční spotřebu pouze 5-8 kg, i když jsou to právě oni, kdo evropský průměr svojí láskou k sýrům zvyšují. Evidentně si své porce sýru neváží.

Je vidět, že když se řekne sýr, představíte si italský parmazán nebo mozzarellu, švýcarský ementál, nebo francouzský Brie, Camembert nebo Roquefort. To byly totiž vaše nejčastější tipy na největší konzumenty sýrů v Evropě. Zapomněli jste však na řeckou Fetu, bez které se neobejde žádná řecká domácnost. Ano, jsou to právě Řekové, u kterých se roční konzumace sýru pohybuje kolem 28 kg na jednu osobu a s tímto solidním apetitem se z nich stali největší sýrožrouti v Evropě.

Třetina z vás označila za největší konzumenty sýrů Francouze, nejvíce je tipovali Češi (42 %), nejméně Slováci (25 %). Téměř čtvrtina z vás byla přesvědčena, že jsou to Italové  a 17 % našich panelistů si myslelo, že se jedná o Švýcary. Pouze 6 % z vás označilo opravdové vítěze – Řeky. Nejvíce správných tipů přišlo ze Slovenska (10 %).

Zajímavostí je, že až 22 % Bulharů označilo za největší konzumenty sýrů v Evropě sebe, zatímco zbylé ENP země jim dali sotva půl procenta.

Nejvíce oblíbeným druhem sýru mezi vámi, kteří sýry alespoň občas konzumujete, jsou jednoznačně polotvrdé sýry jako Ementál, Cheddar apod. Potvrdila to třetina z vás a chutná výrazně nejvíce Maďarům (53 %). Druhé nejoblíbenější jsou plísňové sýry s plísní na povrchu typu Camembert (13 %) a to hlavně u Čechů (19 %). O třetí a čtvrtou příčku se s minimálním rozdílem dělí parmazánové sýry (11 %) a plísňové sýry s modrou plísní uvnitř typu Roquefort, Gorgonzola, Niva (10 %). Bulhaři mají nejraději čerstvé sýry typu ricotta, žervé (25 %), které v celkovém hodnocení získali páté místo.

Zdroj:

https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92087.aspx